Vores følelser styrer vores liv. De bestemmer over meget i vores liv, fordi mange af dem ligger i Ego’et og stammer fra det, som vi har lært, da vi var børn.
Hvis for eksempel følelser som angst, vrede, smerte, irritation, had, depression, frustration, jalousi var overvældende for os som børn, og disse følelser ikke blev accepteret og forstået af vores forældre, har vi følt os nødsaget til at lukke ned for dem. Måske har vores forældre ikke selv vidst, hvordan de kunne rumme deres egne følelser, og derfor har de så heller ikke kunnet lære os det.
Følelserne bestemmer hvilke valg, vi tager - bevidst eller ubevidst.
Først har vi en følelse, så en tanke og så en handling. Interaktionen mellem følelse og tanke går så stærkt, at vi kan opfatte det, som om tanken kommer først. Men det gør den aldrig. Følelsen kommer altid først. Det er derfor, det er relevant at sige, at følelser styrer vores liv, men det er en anden blog.
Hvad er livet uden følelser?
Som et sort/hvid billede, og et liv med følelser er et farve billede, fyldt med utallige, forskellige farver, toner og nuancer. Følelser er det som fylder livet op.
De styrer vores liv ved, at vi hele tiden stræber efter at have det godt, søger efter de oplevelser, situationer og mennesker, som vi glæder os til og som vi associerer med det at have det godt.
Følelserne kan være både stærke og svage. Og svære. Ofte kan de være svære for os at forholde os til og til at tale om. Ofte er vi alene med vores allersværeste følelser. I vores kultur lærer vi ikke at fokusere på vores indre liv, vi har mere tradition for at have øje på effektivitet, produktivitet og ydre målbare resultater. Vi har ”lært”, at det ikke er nødvendigt at give negative følelser hverken betydning eller værdi. Når vi mærker følelser, som vi ikke bryder os om, så har vi ”lært” vende ryggen til dem, undertrykke dem eller at blive overvældet af dem og lade dem styre os. Vi bruger hårde ord om håndteringen af de vanskelige følelser, som at bekæmpe en trang, vi har, eller overvinde din frygt, stress og sygdom. Men at forsøge at slippe af med følelser på den måde virker kun i et stykke tid.
Det vi holder nede - dukker op igen
De dukker op igen, når vi står i en lignende situation. Vi prøver at dulme følelsernes virkning på os ved at fortrænge dem med for eksempel sukker, alkohol, træning eller shopping og vi prøver at kontrollere dem ved at tænke og handle positivt eller vi er opfindsomme og forsøger at løse dem på én for os selv helt ny måde.
Men når følelser bliver behandlet som uønskede gæster, så opfører de sig med den behandling, som vi giver dem. De laver naturligvis ballade, når de bliver set ned på, overset, fortrængt, mast, undertrykt, bagatelliseret, afvist, ignoreret, latterlig gjort og hånet. De vanskelige følelser bliver ved med at ”forfølge” os, indtil vi vælger at tage os af dem.
Fortrængte følelser er vanvittigt usunde for vores krop og vores nervesystem. En følelse i sig selv – er ingenting. Det er bare en følelse. Det er, når vi har modstand på den, når vi løber fra den, fortrænger og undertrykker den, SÅ er det usundt for vores krop og nervesystem.
Negative følelser i sig selv er ikke farlige. Men negative følelser der er:
Undertrykte, fortrængte og ikke rummede følelser er farlige.
Vi kan møde vores følelser. Der er en stærk kraft i vores egen fokuseren med opmærksomhed og medfølelse på os selv. Vi kan hele svære følelser og følelsesmæssig smerte ved at møde følelserne med nysgerrighed og medfølelse.
Det som helbreder følelsesmæssige sår er, at du stiller dig til rådighed for følelserne og at du er tilstede sammen med dem. Vend dig om i mod dem og vær sammen med dem, i stedet for at blive ved med at flygte fra dem. Det gælder ikke om at slippe af med følelserne, men at forbedre forholdet til dem.
Skab et kærligt forhold til dem.
Når følelser får nærvær, kærlighed og accept, bliver set, lyttet til, falder de til ro ligesom du selv vil gøre, når du bliver behandlet godt.
En følelse af angst er blot et lille forskræmt barn, som har brug for venlighed og opmærksomhed.
Når du kan acceptere denne vanskelige del af dig selv, vil den ikke længere plage dig. Læs nedenstående "Sorgen i vinden" af Majbritte Ulrikkeholm og hendes smukke syn på, hvordan man kan håndtere uønskede og ubehagelig følelser.
Læs det her: Sorgen i vinden.
Når du tillader den at være – så holder du ikke længere på den og den kan frit gå sin vej. Det skaber den indre ro, som vi længes efter.
Hvad gør du lige nu?
Når du møder en vanskelig, ubehagelig følelse, så behøver du ikke at tænke: ”Hvorfor er du her? Hvad skal jeg bruge dig til?”. En følelse har altid en grund, men du behøver ikke at lede efter dens ophav. Du behøver ikke at:
- gå tilbage i din barndom, for at finde ud af
- hvorfra den stammer?
- om følelsen er berettiget?
- om den er tilladt?
- om der er en forklaring på den?
Alt dette er ligegyldigt i denne forbindelse. Hvis følelsen er der, så er den der. Lad der ikke være mere i det.
Du behøver bare at rumme dig selv.